Presbiyopi nedir?
Presbiyopi 40 yaşından itibaren herkeste görülmesi son derece doğal olan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi bir hastalık değildir. Aniden ortaya çıkmaz. Doğan bebekte 15 diyoptri kadar olan yakına odaklanma gücü (akommodasyon) her 4 yılda 1 diyoptri düşerek 40 yaşından itibaren 5 diyopti kalır. 5 diyoptri yakın okuma mesafesi için yetersiz kalmaya başlar. Okuduğumuz gazeteyi uzaklaştırarak okumaya çalışırız, yakın çalışmalarda yoruluruz. Kaybolan odaklanma gücünü gözlüklerle yeniden kazanabilirsiniz. 19. yüzyılın en önemli buluşlarından biri yakın gözlüğüdür. 40 yaş üstü kişilerin okuyup yazabilmelerini sağlamıştır.
Presbiyopi 40 yaş sonrası yakını görememe durumudur. Okumakta olduğunuz kitabı uzaklaştırmaya başladıysanız siz de presbiyop olabilirsiniz.
Presbiyop göz nasıl görür?
Yakını görememe en çok hipermetropi ile karıştırılır. Bir kişi hem hipermetrop hem de presbiyop olabilir. Presbiyopi yalnızca 40 yaş sonrası yakını görememe durumunu belirtmek için kullanılan bir terimdir.
Presbiyopi tedavi yöntemleri nelerdir?
1. YÖNTEM: Yakın gözlüğü
Reçetenizin “yakın” kısmındaki numaralarla yapılan gözlüktür. Yakında yalnızca bir mesafeyi net gösterir. Genç presbiyoplarda kullanımı başlarda basittir. Fakat yaş ilerledikçe görüş alanı darlaşır. Uzak görüşü bozuk olanlar için külfetlidir. 2 gözlük taşımaları gerekir.
2. YÖNTEM: Bifokal gözlükler
Reçetenizin “uzak” kısmındaki numaraların üzerine “yakın” değeri yarım ay şeklindeki bir mercekle eklenir. Bir tek gözlükle hem uzak hem de yakın mesafede görüş sağlanmış olur. Eski bir teknolojidir, görüntüde ani geçişler kullanıcıyı yorabilir, estetik değildir.
3. YÖNTEM: Progresif gözlükler
Reçetenizin “uzak” ve “yakın” değerleri bir tek camda birleştirilerek, uzaktan yakına kadar olan tüm numaralar yumuşak bir şekilde serpiştirilir. Bu sayede hem uzağı hem yakını hem de ara mesafeyi net görebilirsiniz. 2 gözlük taşıyanlara, bilgisayar kullananlara, araç sürenlere kısacası aktif bir yaşama sahip tüm presbiyoplara progresif camlar öneririz. Free-form gibi gelişen gözlük camı teknolojileri sayesinde progresif camlar ölü alanlardan arındırılmış, daha keskin görüş sağlayan ideal camlardır.
Bunlara ilaveten Ofis camlı gözlükler, Progresif cam mantığıyla üretilen, ara mesafe ve yakın mesafesi arasında daha geniş bir koridora sahip bir ara üründür. Ofis ortamında ve daha fazla yakın görüş gerektiren mesleklere mensup presbiyoplar tarafından kullanılır.
4. YÖNTEM: Progresif Kontakt Lensler
Fresnel prizmasından esinlenilerek, göz bebeğimizin açılıp kapanması temel prensibine dayalı üretilmiştir. Göz bebeğimiz uzağa bakarken büyümektedir bu yüzden lensin büyük çapı uzak görüşü içindir. Yakına bakarken küçülen göz bebeği, küçük çaptaki akommodasyon diyoptirisiyle karşılaşacağından net görüş sağlar. Doğal görüntü elde edilebilir. Ani ışık değişimlerinde uzak görüşünde ufak sıkıntılar yaşanabilir.
**Bu 4 yöntem arasında en konforlu ve başarılı olan yöntem progresif camlardır. Doğru uygulama yapıldığı takdirde kullanıcıların memnuniyetini arttıran hatta bir vazgeçilmezi haline gelmektedir. Mağazalarımızda progresif camlar %100 müşteri memnuniyeti ile yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bize telefonla ulaşabilirsiniz.
Sokakta satılan hazır okuma gözlükleri gözümü bozar mı?
Sokakta satılan hazır yakın gözlükleri yalnızca acil durumda, yakını göremediğiniz zamanlarda ihtiyacı gidermek amacıyla kısa süre kullanılabilir. Uzun süre kullanımı gözde kalıcı hasarlara yol açabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmayan, odaklanmamış akrilik camlardan imal edilen bu sağlıksız hazır gözlüklere itimat etmemenizi öneririz.